نحوه شیردهی به نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به کرونا

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به فوائد بسیار شیر مادر بیان داشت: این مائده الهی دارای فوائد بسیاری است که دانش بشر هر روز به کشف تازه ای از آن دست می یابد. در سالهای اخیر ترکیبات جدیدی تحت عنوان الیگوساکارید در شیر مادر کشف شده که نقش آنها در تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین تکامل عصبی و رشد مغزی می باشد و در شیرهای مصنوعی عمدتاً یا وجود ندارد و یا اگر باشد به مقدار بسیار اندک و با کارائی ضعیف یافت می شود.

وی در همین راستا ادامه داد: وجود این ترکیبات همراه با پادتن های ویژه ای که در شیر مادر ترشح می شود سبب شده تا عفونتهای تنفسی و گوارشی بخصوص در ۶ ماه نخست در شیر مادر خواران در مقایسه با شیر خشک خواران بطور چشمگیری کمتر باشد.

دکتر اکبریان افزود:  علاوه بر همه اینها کودکانی که در ۲ سال اول از شیر مادر تغذیه می شوند شانس کمتری برای ابتلا به بیماریهای آلرژیک و کانسر های کودکی دارند و همچنین احتمال چاقی و افزایش وزن غیر طبیعی در آنها کمتر است.

فوق تخصص نوزادان بیان داشت: آغوز یا کلستروم که از آن تحت عنوان مایع طلایی نام برده می شود و بطور عمده در طی ۳ روز اول پس از زایمان ترشح می شود، سرشار از مواد ایمنی زا برای نوزاد بوده و بعنوان اولین واکسن شیر خوار است.

دکتر زهرا اکبریان با اشاره به شعار هفته جهانی شیر مادر امسال تحت عنوان "سیاره ای سالم با حمایت از تغذیه با شیرمادر" اظهار داشت: با توجه به اهمیت ویژه تغذیه با شیر مادر از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) و صندوق حمایت از کودکان (یونیسف)، ۷-۱ آگوست هر سال ( در ایران برابر با ۱۷-۱۱ مرداد ۹۹) هفته جهانی شیر مادر اعلام شده است تا هر چه بیشتر آحاد مردم بخصوص مادران به اهمیت تغذیه با شیر مادر آگاه شوند.

وی همچنین اضافه کرد: با توجه به همه گیری کووید۱۹ (کرونا ویروس) اهمیت تغذیه با شیر مادر در ایجاد ایمنی در نوزادان و شیرخواران بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. هر چند ویروس کووید۱۹ و اثرات آن هنوز بطور کامل شناخته نشده است و اطلاعات موجود اندک است، اما تحقیقات انجام شده در این مدت کوتاه از شروع اپیدمی نشان داد که مادرانی که مبتلا به ویروس شده بودند، در شیر خود پادتن اختصاصی علیه بیماری را تا ۱۳۰ روز پس از ابتلا داشته اند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه در اکثریت بررسی های انجام شده بر روی شیر مادران مبتلا به بیماری کرونا، ویروس یافت نشده است، به همین جهت توصیه سازمان بهداشت جهانی آن است که چنانچه مادری مبتلا به ویروس کووید۱۹ شده باشد می تواند شیر دهی را ادامه دهد.

وی افزود: در صورتیکه مادر در مرحله شدید بیماری باشد، ماسک بزند و دستهایش را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشوید و سپس شیرش را بدوشد و یک مراقب سالم، نوزاد یا شیر خوار را با شیر دوشیده مادر با استفاده از قاشق یا فنجان تغذیه نماید. تا زمانیکه مادر حال عمومی بهتری پیدا کند و پس از آن نیز مادر با زدن ماسک و شستن دستهایش می تواند به فرزندنش شیر بدهد.

دکتر اکبریان در پایان با اشاره به تأکید قران کریم به تغذیه با شیر مادر بیان داشت: خداوند در آیه ۲۳۳ سوره بقره می فرماید:"مادران باید فرزندانشان را دو سال کامل شیر دهند و این برای کسی است که می خواهد شیر دادن را کامل کند"