تب و تشنج، شایع ترین اختلال تشنجی در دوران کودکی / لزوم فراگیری آموزشهای لازم در مواجهه با تشنج کودکان

دکتر محسن محمدی فوق تخصص عفونی کودکان و نوجوانان گفت: تب و تشنج در ۴ -۲  درصد کودکان ۶ ماهه تا ۵ ساله رخ می دهد که تشنج های ناشی از تب شایع ترین اختلال تشنجی دوران کودکی هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل عنوان کرد: وجود بیماری زمینه‌ای تشنج که با تب برانگیخته شده، تب و تشنج ساده و همچنین عفونت سیستم عصبی مرکزی، سه احتمالی هستند که ممکن است در رخ دادن تشنج و تب وجود داشته باشد.

وی بیان داشت: تب بالاتر از ۳۸ درجه، کاهش سطح هوشیاری، تکان یا پرش در دست‌ها و پاها، بالارفتن چشم‌ها، بی‌اختیاری ادرار یا مدفوع، ناله کردن،عدم پاسخ‌گویی به محرک‌ها از نشانه‌‌های کلی تشنج به شمار می روند.

فوق تخصص عفونی کودکان و نوجوانان دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه تب وتشنج ساده که به دلیل عفونت سیستم عصبی یا علل دیگر ایجادکننده تشنج نباشد (مثل افت قند،کلسیم و....) درحدود ۲ درصد ممکن است تاسن ۷ سالگی ، منجر به صرع یا تشنج بدون تب گردد، بیان داشت: تب و تشنج ساده معمولا زمینه ارثی داشته و درصورت رخ دادن در سن زیر ۱۸ ماهگی  و تب کمتر از ۴۰ درجه سانتیگراد احتمال تکرار آن بیشتر است.

وی اظهار داشت: مهم ترین نگرانی والدین در مورد اخذ نمونه مایع مغزی نخاعی و آزمایش (lp)  می باشد که در سن زیر یک سالگی ضروری می باشد و عوارض ناچیزی در برابر ارزش تشخیص و بررسی بیمارخواهد داشت.

دکتر محمدی تصریح کرد: همکاری والدین با پزشک متخصص مربوطه جهت رد عفونت مغزی کودک لازم و ضروری می باشد و انجام سایر آزمایشات مثل قندخون، الکترولیت ها،کلسیم و منیزیم براساس قضاوت بالینی پزشک مربوطه می باشد.

وی در همین راستا عنوان کرد: گرفتن نوار مغزی در یک تب وتشنج ساده ضروری نمی باشد و انجام آن در فاز حاد بیماری ریسک تکرار پذیری را مشخص نمی کند.
فوق تخصص عفونی کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه روش های پیشگیری و درمان با بررسی های مختلف، استفاده داروهای تب بر معمول را  در کاهش میزان شدت تشنج موثر ندانسته، اذعان داشت: استفاده از داروهای ضد تشنج در موارد تشدید تشنج می تواند از تکرار بعدی پیشگیری کند.

دکتر محمدی با اشاره به اینکه بیشتر اوقات تشنج ناشی از تب در ساعات اولیه تب و بیماری کودک اتفاق می‌افتد، گفت: استفاده از داروهای تب‌بر مانند استامینوفن یا ایبوبروفن مخصوص کودکان، تب را پایین آورده و ممکن است کودک را آرام‌تر کند، ولی از تشنج پیشگیری نمی‌کند.

وی افزود: در بعضی از مواقع کودکانی که یک بار تشنج داشته‌اند با تجویز پزشک داروهای ضد تشنج دریافت می‌کنند که به هنگام تب استفاده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل عنوان کرد: به طور معمول اولین تشنج هیچ‌ وقت از قبل خبر نمی‌کند و در بیشتر موارد والدین حتی متوجه بالا رفتن دمای بدن نوزاد خود نمی‌شوند و با دیدن تشنج در کودک تازه پی به تب در او می‌برند.

دکتر محمدی ادامه داد: از آنجا که تب در کودکان یکی از شایع ترین موارد همراه با تشنج است پس بهترین کاری که در این موارد می‌توان انجام داد پائین آوردن دمای بدن است. اگر متوجه شروع تب در کودکتان شدید پیش از آن‌که منجر به تشنج شود از داروهای تب‌بر و روش پاشویه یا کم کردن لباس کودک برای پائین آوردن دمای بدن او استفاده کنید.

وی با اشاره به اینکه انجمن کودکان امریکا، استفاده از دیازپام خوراکی هنگام تب را در پیشگیری از تشنج  توصیه نمود، گفت: اغلب تشنج های همراه با تب کمتر از ۵ دقیقه طول می کشد و همراه آسیب مغزی نخواهد بود.

فوق تخصص عفونی کودکان و نوجوانان دانشگاه علوم پزشکی بابل به خانواده در هنگام تشنج کودکان توصیه کرد: در هنگام تشنج کودک را به پهلو می خوابانیم و از قراردادن وسیله‌ای در دهان یا متوقف کردن تشنج وحرکات پرشی خودداری کنیم، اجسام سفت یا تیز را از اطراف کودک دور کنید و کنار کودک بمانید و کم کم آرامش کنید.

دکتر محمدی در این راستا افزود: کودک را توسط ۱۱۵ به اورژانس برسانیم و به هنگام تشنج، با صلاحدید پزشک و دریافت آموزش های لازم از شیاف دیازپام مقعدی استفاده شود.